Mindennek ára van – még a napelemnek is

Akik ismernek, tudják, hogy művész ember vagyok, nem sok közöm van a gyakorlati dolgokhoz. Ha ki kell számolni valamit, nekem a legapróbb művelet sem megy fejben, már veszem is elő a számológépemet. Ha be kell vásárolni, biztos, hogy kétszer megyek vissza a boltba, mert valamit kifelejtettem a képzeletbeli listáról. Ha meg kell terveznem egy költségvetést, elő kell készítenem egy napelem pályázatot… na hagyjuk is. Pedig, ahogyan egy korábbi bejegyzésemben írtam, igencsak megfogott a napelem téma. A múltkor találtam is egy olyan oldalt, amely segítséget nyújtott a napelem pályázatokhoz, és kértem is tőlük egy árajánlatot a napelemek telepítéséhez. Aztán úgy voltam vele, hogy mielőtt kizárólag egyetlen cégre hagyatkozom, érdemes lenne megnézni több oldalt is, hogy össze tudjam hasonlítani az áraikat és a lehetőségeket.

Így találtam rá egy másik oldalra is, ahol ugyancsak felvilágosítanak a napelem árakról. Így például megtudtam, hogy nem mindegy ám, milyen tájolású a házam. Az enyém például északi, így nem biztos, hogy jól járnék ezzel az üzlettel, még ha a napelem ár vagy a hitel konstrukció kedvező is lenne. A másik fontos kritérium, ha a költségeket akarnám megbecsülni, hogy milyen a tető dőlésszöge. Ha ugyanis nem megfelelő, érdemes lehet megfontolni, hogy a napelemeket a tető helyett a földre telepítsék. (Micsoda ötlet! Én még soha nem hallottam ilyesmiről, de bevallom, tetszik!) Ez azonban szintén befolyásolja a napelem árat, mert így a teljes kivitelezés költsége jócskán megugorhat. Végezetül pedig tudomásul kell venni, hogy ez egy hosszú távú befektetés., ezért jól meg kell vizsgálni a környezetet. Ha sok a beépítetlen terület a ház körül, fenyegethet az a veszély is, hogy később egy menő vállalkozás építkezni kezd mellettünk. Ha pedig túl magas házakat húznak majd fel, az jelentősen le fogja árnyékolni a rendszerünket. Nem beszélve a szálló por mennyiségéről, ami pedig a napelemek hatékonyságára lehet igen negatív hatással.

És akkor még nem beszéltünk a tervezésről… bizony, ha közelebb akarunk kerülni a napelem árakhoz, érdemes már az elején energetikai szakember segítségét is igénybe venni, és megbecsülnünk az éves áramfogyasztást, hogy ne vezessen félre minket egy fals kalkuláció. Az áramfogyasztást célszerű kilowatt per óra egységben átgondolni, de ha valakinek ez nem áll rendelkezésre, az is segítség lehet, ha forintban összegzi a villanyszámlákat. A látjuk, mekkora fogyasztást szeretnénk lefedni a napelemekkel, a szakember segítségével sokkal jobb képet kaphatunk arról, milyen teljesítményű rendszerre van szükségünk. Ha egy kisebb teljesítményű rendszer is fedezheti a kiadásainkat, akkor jócskán spórolhatunk a napelem áron is.

Ezt a rengeteg hasznos információt a napelemesrendszerek.info oldalon találtam – mit ne mondjak, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Nagyon sok új gondolatot elindított a fejemben a napelem rendszer telepítését illetően. Ráadásul kifejezetten jól összegyűjti az összes, a hozzám hasonlóan laikus, kezdő napelemes számára a legfontosabb tudnivalókat. Külön pirospont jár azért, hogy mindent közérthető nyelven, szemléletesen kifejtve teszi. Annyira megtetszett az oldal, hogy tőlük is kértem egy kalkulációt a napelem árra, kíváncsian várom a válaszukat!