Művészet az otthonodban

A művészetben valahogy mindig az nyűgöz le leginkább, hogy sosem tudhatom hol ér utol. Mindenkinek mást jelent és közben mégis ugyanazt egy-egy kompozíció. Valakinek a zene, valakinek a festészet, valakinek a programozás, valakinek egy káprázatos koreográfia, valaki a konyhában találja meg a maga művészetét és még holnapig sorolhatnám. A mérnöki szakmában is vannak olyan peremterületek, amelyek egy bizonyos aspektusból sokkal inkább tekinthetők művészetnek. Ilyen többek között az építészet és a termék- és formatervezés. Rajzolnak, alkotnak, amiket létrehoznak pedig jócskán nevezhetők műalkotásoknak, gondoljunk csak Gaudí házaira, vagy épp a Mercedes konceptautóira. Az építészet egyik manapság igencsak felkapott ágazata a belső építészet. Ez egy gyűjtőfogalom, amibe a statikai tervezéstől kezdve beletartozik az enteriőr dizájn és a lakberendezés is. Ezért bizony okkal mondhatjuk, hogy amikor otthonunkat csinosítjuk a saját ízlésünk szerint, mi magunk is művészek vagyunk.

A szüleim házában nem rég aktuálissá vált a vizesblokkok renoválása, de mivel ők még a nyugdíjhoz közeledve is a munka hőseit játszák, rám bízták az egészet, mondván, hogy ők nem érnek rá ezzel foglalkozni. Én örültem, hogy próbálgathatom a szárnyaimat és kicsit művészkedhetek így is. Rá is kerestem, hogy milyen fürdőszoba felújítás ötletek vannak a neten, és rövid keresgélést követően találtam is egy klassz honlapot, aminek a tanácsait követve gyakorlatilag a nulláról felhúzhatom az új fürdőket.   

  • Színek

Elsőként a színekről határoztam, hiszen ennek a tudatában lehet konkrét csempéket és járólapokat keresni. Mivel anyukám a hagyományos, egyszerű és letisztult motívumokat szereti, nem flancoltam és vajszínt választottam, barátságos homokszínű mozaik berakásokkal.

  • Csempék és járólapok

Miután a színekkel kapcsolatban elhatározásra jutottam, kiválasztottam a konkrét termékeket is. Jó, hogy megtaláltam ezt a weboldalt, mert így tudtam, hogy mi az a PEI-skála és mi alapján tudom ránézésre megmondani, melyik a jobb minőségű csempe. A szükséges mennyiség kalkulációjánál is nagy segítségemre volt, hogy előre tudtam mennyi többletet számoljak rá, így nem kellett utólag pótolnom semmit. Lerakásnál szőnyegmintát választottam, mert mint olvastam a fürdőszoba felújítás ötletek között, ez tágítja legjobban a teret optikailag.

  • Kád vagy zuhanyzó?

A kérdést elég könnyen eldöntötte, hogy a házban két fürdőszoba található, amelyikből az egyik tipikusan zuhanyzós, a másik tipikusan kádas méret, ennek megfelelően az egyikbe egy masszázskádat választottam, a másikba pedig egy paddal felszerelt zuhanykabint.

  • Mosdó

Mosdótálból 1-1 darab bőven elég mindkét helyiségbe, és mivel ezzel kapcsolatban konkrét elképzelései voltak édesapámnak, az ő kívánságára esett a választásom.

  • WC

Japánban tett látogatásom óta vágyam az, hogy itthon is olyan WC-nk legyen, aminek télen sem fagyos a deszkája. Hát most eljött az én időm, a szüleim legnagyobb örömére! Ugyan a költségvetést kissé megdobta, de minden centet megért a fűthető deszka, főleg így párban rendelve. A tartályt mindkét esetben beépítettem a falba a praktikum elé helyezve az esztétikumot.

  • Csaptelepek

Ebben sem volt apelláta, édesanyám megmondta milyet akar, és ha bizony ő megmondja, akkor annak úgy kell lennie.

  • Fűtés

Az eddigi kissé retro radiátorokat mindkét helyiségben keskenyebb, törölközőszárító radiátorokra cseréltem, hogy a téli hónapokban is jól essen a meleg törcsikkel törölközni.

  • Szekrények

Szükséges volt mindkét fürdőben egy falra szerelt tükrös szekrényre jó fénnyel, hogy a reggeli készülődés zökkenőmentesen mehessen. Ezen kívül a lenti fürdőben van a mosógép, ezért itt a mosdótál alá is beszereltem egy szekrényt a mosószerek és tisztítószerek praktikus tárolására. Az emeleti fürdőben pedig egy polcot fúrtam fel a törölközők és mosakodók tárolására.

  • Kiegészítők

Végül pedig megkoronáztam az egész munkát barátságos, puha szőnyegekkel, még puhább törölközőkkel és páfrányokkal.

Micsoda fürdőszobák lettek… lehet, hogy a végén még hazaköltözök?!