Ma már nincsenek veszélyei a fogászati implantátumnak

Fogászati élmények régen és most

Ha fogászati kezelésre gondolunk, biztos vagyok benne, hogy sokunkat még mindig elfog a pánik és a rettegés. Már a szó hallatán: “fogászat”, azonnal elfehéredünk. Szinte érezzük a rendelők fojtogató fertőtlenítő szagát, és már-már hallani véljük a fúrók és a megannyi “kínzóeszköz” sipítását fülünkben. Pedig ma már sokkal kevésbé drasztikus egy fogászati beavatkozás, mint annak idején bármikor.

Ezt a minap egy barátomnak próbáltam elmagyarázni, aki nagyon fél (mit fél! szabályosan retteg) a fogorvostól. Úgy néz ki, fog implantátumra lesz szüksége, és teljesen oda van meg vissza a félelemtől. Nem csodálkozom rajta, amúgy sem szívesen érintkezik a külvilággal, tehát nem is biztos, hogy egy fogorvosi rendelőben a legcélszerűbb elkezdeni nyitni a világ felé. A haver ugyanis festőművész, napokat tud eltölteni a stúdiójában bezárva – nem is tudom, mihez kezdene magával, ha néha nem kopognék rá, hogy jól van-e. Sokszor még a bevásárlást is segítek neki elintézni. Általában annyira el van merülve a munkájában, hogy csak órákkal később jön rá, ha megéhezett, hogy milyen régóta korog már a gyomra. Na, hát ez az én barátom, akinek a kálváriája egy héttel ezelőtt kezdődött el.

A fog implantátum állítólagos veszélyei

Nos, ennek az én barátomnak az anyukája ugyanis fogorvos, és az én drága barátom igen-igen meg lett fenyegetve, hogy most már semmi szín alatt nem bújhat ki a fogászati kezelés alól. Egy fog implantátum elől menekült szegény ennyire. Az az igazság, ha megkérdezem, egy gyerekkori traumát hoz fel mindig, pedig hát azóta már mennyit fejlődött az orvostudomány. A fog implantátum veszélyei, mint olyan, már nem téma többé. Legalábbis semmiképpen nem olyan szinten, mint ahogyan azt ő elképzeli.

Jó, persze ahogy minden eljárásnak, úgy ennek is meg vannak a buktatói és a hátulütői. Nemrég olvastam egy nagyon jó cikket a fog implantátum veszélyeiről, onnan tájékozódtam a témában. Ez tulajdonképpen egy fogorvosnő oldala, így biztosan hiteles az információ, amit ott találtam. Például, ha valaki nagyon nem figyel oda a szájhigiénére, akkor nem biztos, hogy sikeres lesz a beavatkozás. A dohányzás is egy olyan tényező, amely hozzátesz a fog implantátum veszélyeihez. De a haverom esetén ez kevésbé lényeges – igazából ő az a tipikus parti dohányos, aki csak bulik alkalmával gyújt rá. Mivel azonban igen keveset jár el otthonról, ez nagyon ritkán fordul elő vele. Ha valaki cukorbetegségben vagy csontritkulásban szenved, az megint csak lehet kockázati tényező, de ez a barátomnál szintén nem áll fent. Egészséges, mint a makk.

Persze ez az egész nem több, mint mese habbal

Persze a sikeres beavatkozáshoz sikeres előkészülés is szükséges, amit szintén nem lesz egyszerű elfogadtatnom az én félős barátommal. A fog implantátum beültetése előtt ugyanis vár a páciensre egy alapos fogtisztítás is. Ez ugye, összefügg a szájhigiénével – piszkos fogakkal nem lehet mit kezdeni, ha valódi sikert szeretnénk elérni. De azért összességében ez nem hangzik olyan rosszul! “Ne csináld már, komolyan gy kis fogtisztítástól vagy így betojva?” – kérdeztem viccesen a haveromat. Szegény meg csak nézett rám értetlenül. “Akkor a fog implantátum veszélyei csak riogatás az olyasfajtáknak, mint amilyen én vagyok? Akik gy paráznak?” – kérdezett vissza nagy szemekkel. Végül ebben egyeztünk meg. Megveregettem a vállát és bekísértem a rendelőbe, mint ahogyan a nagy testvér vigyázna a kisöccsére. Szerintem minden rendben lesz.