Egy fotókiállítás miatt fogtunk bele a napelemes rendszer telepítésébe

 Néhány hónappal ezelőtt egyik barátnőmmel múzeumba mentünk. Egy nagyon szuper kiállítást néztünk, mindkettőnknek nagyon tetszett. Miután végeztünk a kiállításon, elmentünk ebédelni. Ez egy régi szokásunk, havonta elmegyünk kiállításra, és a végén átbeszéljük a benyomásink, érzéseink, gondolataink az adott művekkel kapcsolatban.

Ezúttal egy fotókiállításon voltunk, városi tereket ábrázoltak ezek a fényképek. A barátnőm felhívta rá a figyelmem, hogy mennyi olyan házat és különböző épületet lehetett látni a fotókon, amelyeken napelemes rendszerek voltak, és hogy milyen szuper, hogy ez egyre inkább kezd elterjedni, hiszen jelenleg a világ legégetőbb problémája, hogy környezetbarát megoldást találjunk a meg nem újuló energiaforrásaink helyettesítésére. Hiszen ezek egyrészt végesek, másrészt a feldolgozásuk és használatuk is jelentősen hozzásegít az üvegházhatás növeléséhez. Természetesen csak egyetérteni tudtam a barátnőmmel, és mondtam is neki, hogy igazából mi is gondolkodunk a családdal, hogy ideje lenne befektetni napelemes rendszerbe. A barátnőm szeme nagyon felcsillant, és elmondta, hogy ő úgy tudja, vannak nagyon szuper elérhető napelem pályázatok magánszemélyeknek.

Természetesen ezen az ötleten felbuzdulva, amint hazaértem, rá is kerestem a neten a napelem pályázatok magánszemélyeknek kulcsszavakra. Nagyon sok oldalt kidobott a keresőmotor, és jó párat végig is görgettem, mire megtaláltam a számomra legszimpatikusabbat: a napelempalyazatok.hu címen. Az oldal egyébként a Pentele Solar nevű céghez tartozik, akik napelemes rendszer telepítéssel foglalkoznak.

Miután alaposan áttanulmányoztam, hogy tulajdonképpen mit is jelent egy napelemes rendszer telepítése, mire kell odafigyelni, hogyan zajlik le egy stb., illetve azzal is sokat foglalkoztam, hogy milyen lehetőségünk van napelem pályázatra magánszemélyként, az oldalt belinkeltem a családi e-mailes csoportunkba, és kíváncsian vártam, a többiek mit fognak szólni hozzá.

Nem kisebb meglepetésemre, apa volt az első, aki nagyon pozitív visszajelzést küldött a dologgal kapcsolatban. Pedig tőle féltem, hiszen egy napelemes rendszer, illetve a hozzá tartozó pályázat elkészítése rengeteg papírmunkát is igényel, és apa utálja az ilyen hivatalos ügyintézéseket. Végül kiderült, hogy egy ismerőse dolgozott ezzel a bizonyos céggel, és nagyon ajánlotta őket, mert még a papírmunkában is segítettek, ami egy nagyon szuper dolog, tekintve, hogy nekik sokkal hamarabb megy, lévén értenek hozzá.

Miután mindenki rábólintott erre az egészre, fel is vettük a kapcsolatot a céggel, ehhez csak néhány alapvető információt kellett megadni a háztartásról. Utána egyeztettek velünk egy időpontot egy helyszíni felmérésre, amely során megállapították, hogy a tetőnk több mint tökéletes ahhoz, hogy napelemes rendszert telepítsünk rá. Ezután nem volt más hátra, mint elindítani a folyamat legidőigényesebb lépését: a hivatalos papírmunkát. Ez tényleg elég sokáig tartott, mint ahogy erre előre figyelmeztettek is, mind az oldalukon, mind pedig a későbbiekben.

A napelemes rendszer telepítése azonban tényleg csak egy napot vett igénybe, aminek nagyon örültünk, ahogy annak is, hogy nem járt különösebb felfordulással. Természetesen azonnal küldtem a barátnőmnek egy fotót, aki nagyon örült, most már az ő családja is tervezi, hogy belevágnak a projektbe.