A fotópapír is művészeti kellék

Egy művész rengeteg eszközzel és kellékkel dolgozik. Attól függően, hogy miben utazik, fest, énekel, rajzol, ruhát tervez és varr, táncol és így tovább, sok mindenre van szüksége a munkájához. Gondoljunk csak az iskolai technika órákra, mennyi mindent kellett beszerezni hozzá minden egyes nyáron, és az még nem is az összes kellék volt, mert sok mindent az órán kaptunk meg. Egy művésznek minőségi alapanyagokra van szüksége, hiszen nem mindegy, milyen festékkel és milyen vászonra fest, mert az elkészült alkotásból fog élni egy darabig. Éppen ezért nem érdemes spórolni az alapanyagokon és eszközökön, mert csak akkor érdemes belevágni az alkotói folyamatba, ha hisz benne az ember, hogy a végeredmény minőségi lesz. A minőségi végeredményhez pedig elengedhetetlen a minőségi eszközök és alapanyagok használata.

A barátom fotósként dolgozik, de nem csak hobbiként vagy művészként, hanem a megélhetésért is. Tizenévesen kezdte a fotózást, mindent megörökített, ami körülvette. Aztán később már járt tanfolyamokra is és mára igazi profi lett. Ami viszont már a fotós karrierje legelején jellemző volt rá, hogy imádta kinyomtatni a legjobban sikerült képeit és ez a mai napig így van. Másnak talán pazarlásnak tűnhet, hogy ennyi fotópapírt elhasznál, de én megértem, én is nagyon szeretem nézegetni a boldog pillanatokat megörökítő képeket.

A fotópapír minősége elsődleges szempont, ha valaki képeket szeretne nyomtatni. Olcsóbb, nem olyan profi papírra is lehet nyomtatni, de a kép pixeles lesz, szétesik, nem lesz igazi fotó hatása. Tévedés, hogy csak profi nyomdákban lehet igazi képeket nyomtatni fotópapírra, képes rá majdnem minden otthoni nyomtató is. De önmagában egy jó nyomtató nem elég, a fotópapíron múlik minden, illetve egész pontosan azon, hogy a fotópapír és a nyomtató passzolnak-e egymáshoz. Nyilván nem mindegy, hogy milyen típusú a nyomtató és milyen papír való bele. A gyártók nem viccből határozzák meg a nyomtatóba való papír típusát, érdemes hinni nekik. Nem egy egetverő összeg egy csomag minőségi fotópapír és ha valaki ezen próbál meg spórolni, nagyon fog bosszankodni a végeredményt látva.

Én nem olyan régen ismerkedtem meg a fotópapírokkal és az otthoni kép nyomtatással. Eddig csak sima papírokat, nyomtatványokat, jegyzeteket nyomtattam ki, semmi művészit vagy kreatív alkotást. De a testvéremnek közelgett a születésnapja, én pedig valami személyes ajándékot szerettem volna adni neki, úgyhogy egy fényképes összeállításra gondoltam, amiket a közös szép pillanatainkból raktam össze. Ki is válogattam a képeket, összeszerkesztettem őket és már csak a nyomtatás volt hátra. Nem nyomtattam még soha fotópapírra, úgyhogy fogalmam sem volt, hogyan kezdjek neki, de segítségül hívtam fotós barátomat és együtt megoldottuk a dolgot. Kiderült, hogy nem egy nagyon ördögtől való dolog ez, csak meg kell nézni, milyen fotópapír való a nyomtatómba és már indulhat is a nyomtatás. Ha pedig kifogynék a fotópapírból, bármikor könnyedén beszerezhetem az interneten, csupán néhány kattintás az egész.